Menu

Opleidingsschool Nijmegen mbo

Spelen met de stof en het bedenken van nieuwe werkvormen. Een band opbouwen met studenten en oprecht in hen geïnteresseerd zijn. De lessen afstemmen op de beroepspraktijk waarvoor de mbo-student wordt opgeleid. Het zijn stuk voor stuk kwaliteiten die onmisbaar zijn bij een mbo-docent.

Lesgeven op een mbo is dan ook een vak apart. Het vraagt om een activerende beroepsgerichte didactiek, die studenten klaarstoomt voor de beroepspraktijk. Binnen de Opleidingsschool Nijmegen mbo (ONmbo) bereiden ROC Nijmegen en de HAN jou samen voor op dit dynamische vak.

ONmbo richt zich daarbij niet alleen op leraren in opleiding, maar begeleidt ook startende en zittende docenten op het ROC. Je bent immers als docent niet uitgeleerd zodra je een diploma op zak hebt. Of het nu gaat om de kwaliteit van het onderwijs, of om beroepsmatige en maatschappelijke ontwikkelingen: als leraar in het mbo blijf je een leven lang leren!  

Anderen over de Opleidingsschool

“Het leukste op het ROC is voor mij de sfeer. Het team is gezellig, er wordt veel gelachen en de collega’s gaan met plezier naar hun werk. De leerlingen zijn altijd in voor een grapje en af en toe ouwehoeren wordt erg gewaardeerd!
Edo over werken bij ROC Nijmegen
“Op het moment dat ik voor de klas sta, ga ik helemaal op in de stof en voornamelijk het contact met de studenten vind ik prachtig. Dankzij deze stage weet ik nu ook dat ik zeker dat ik met tieners/jongvolwassenen wil blijven werken.
Naura over MBO studenten
“Ik ben het afgelopen jaar erg enthousiast geworden over ROC Nijmegen en heb gesolliciteerd op een functie binnen mijn team. Hiervoor ben ik aangenomen, waardoor ik volgend jaar mag starten als volwaardig docent.
Dirk over werken bij ROC Nijmegen
“Sommige docenten in opleiding vinden het een vervelend idee dat studenten in de klas ouder kunnen zijn dan jij bent. Zelf ben ik 23 jaar en heb ik aardig wat studenten die ouder zijn dan ik. Ik zag in het begin van mijn derdejaars stage op tegen dit leeftijdsverschil. Maar het is mij 100% meegevallen. De oudere studenten willen echt iets leren en zien jou als bron van informatie. Hierdoor kun je een goede band opbouwen met deze studenten.”
Annouk over MBO studenten
“Op het vo zijn de leerlingen een stuk jonger, waardoor ik merkte dat ik tijdens mijn lessen ook veel bezig was met het ‘opvoeden van leerlingen’, zoals het corrigeren van ongewenst gedrag en het aanleren van bepaalde normen en waarden. Op het mbo zijn de studenten ouder en daardoor volwassener. Zo zitten er een aantal gemotiveerde studenten in de klas die tijdens de opleiding het onderste uit de kan willen halen. Natuurlijk zijn er ook studenten die Netflix belangrijker vinden dan mijn uitleg. Ik zal hier aanvankelijk wel iets van zeggen, maar laat de keuze en de gevolgen die dit heeft bij de student. Op het Vo voelde ik die ruimte niet en had ik het idee dat ik de studenten naar de finish moest trekken.””
Dirk over verschil tussen VO en MBO